Wednesday, June 15, 2011

Kanak2: Bila anak dah pandai bercakap... =)

Bila anak2 dah pandai bercakap ni...
silalah berhati2 dgn apa yg kte cakapkan ye...
Sbb budak2 mmg mudah sgt nk ulang balik apa yg dia dengar (lg2 yg baru2 pandai ckp ni)
Dh jd mcm 'burung kakak tua', kerjanya dok mengulang apa yg kte ckp =)
Irritating? (yes!)...Kelakar pun ada...
Tp pengajarannya di sini...jgnlah sebut yg bukan2 depan dia!
Nanti x pasal2 kte sendiri yg sakit hati ble dia ulang balik apa yg dia dgr =(

Pose 'stendet' TF Sr. ~ Muka 'innocent' yg slamber..huhuhu

'Budak kecik' ni mmg dh makin 'petah' bercakap!
Cakapnya pun makin hari makin jelas...pelat tu adalah sikit2...
tp byk perkataan yg dh makin 'terang' sebutannya...
Kalau pasal menyanyi no.1! Sampai ayahnya marah-la kekadang...
Asyik menyanyi je....kawal sket dia...
(Kte kawal bersama-sama ye En.RJ...huhuhu)

Pastu skrg ni 'hobi baru' dia adalah repeat balik apa je yg kte ckp...

OMR: Aqif....kenapa buat mcm tu?
TF Sr.: Aqif...nape wat camtu?
OMR: Ishh...kan ibu dh ckp td...jgn sepahkan...
TF Sr.: Kan dh ckp td..jgn sepah2....
OMR: (dlm hati...grrrrrrrrrrrrr....)

Dah jadi 'ibu' ni...kenalah byk2 bersabar ye puan2....(pesanan penaja utk diri sendiri)
Nak ajar budak2...mmg kte kena ckp berulang kali kn?
sbb mgkn sekali ckp x masuk dlm kepala dia =)
Namanya pun budak2...kalau skali ckp dh faham, hebat tu! hehehe

Tp TF Sr. ni otak dia boleh tahan jgk...cepat ingat & cepat faham..(Alhamdulillah!)
Kenapa OMR ckp mcm tu? Sbb kdg2 tu sekali je OMR atau En.RJ bgtau dia,
lepas tu dia boleh 'relate' balik ble jd situasi yg sama / seangkatan dgnnya...
mcm pg td...

En.RJ: Aqif, meh ayah pakaikan tali pinggang tu
TF Sr.: Nape ayah? Nnt polis marah ye?
OMR: Haaa...pandai pun! Kalau x pakai nnt polis marah
TF Sr.: Ibu pakai jgkla...
OMR: (dlm hati...padan muka aku! pandai nasihatkan anak..sendiri kena...huhuhu)

Masa OMR dlm pantang haritu, TF Sr. pandai plak sebut 'aku'...
Mmglah 'aku' tu x la bermaksud yg teruk2,
cuma OMR rasa x sedap didengar plak budak2 umur dia dh pandai bahasakan diri 'aku'.
Rasa kasar sangat bunyinya =(
Puaslah OMR nk betulkan dia balik supaya bahasakan diri dia 'aqif'...bukan aku...
Tp kdg2 tu dia sebut jgk! (gerammm ibunya ni...)
Saja OMR ckp kat dia...'kalau ibu dgr lg...ibu jentik mulut aqif'...
cepat2 dia betulkan =)

Walau apapun...OMR sgt2 bersyukur sbb TF Sr. membesar dgn sihat & makin hari makin bijak!
Semoga adiknya nnt pun bijak bercakap mcm abangnya...(Amin!)
Yg paling OMR suka, TF Sr. 'kenal' asal usul dia...hehehe
Mula2 pandai mengira je...dia sebut 'tu...wo..tigo..ompek!' =)
sampai skrg pun 'ompek' lg...bagus2...OMR mmg suka!
kalau ubat pun dia sebut 'ubek'...tikus plak 'tikuih'...cayalah TF Sr.!
Mmg sah2 anak nogori =) (Ibu bangga sama kamu!)

Wah! dah panjang plak OMR membebel...cukup sampai sini dlu...
Take care y'olsss...mmuuaahhss

OMR: arini dh selamat 'lapor diri' kat tempat baru...hoyeeee



Jangan lupa klik utk TABUNG KANAK2 hokeyyy =)

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

4 comments:

  1. hahahah betul². ader skali tuh Abah marah Adli jgn pakai kasut kat dlm rumah. then 2-3 hari pas tuh, time nak kuar umah, semua dah keluar, Abah dh pakai kasut dan dgn selambanya masuk (ekceli depan pintu jek pun sket jeklah) nak check suis dah tutup ke blm. Bleh plak si Adli dr dlm keta terus kuar menjerit kat Abah dia jgn pakai kasut dlm rumah. hahahah pe lagik. tergelak beso kitorg ^_^ terkono kek muko sndri

    ReplyDelete
  2. kan? hehehe...sbb tu 'ibu2 & bapak2' ni kene 'walk the talk' bak kata omputih tu...atau cakap serupa bikin...esp. dgn anak2...karang x pasal malu sendri je...huhuhu

    ReplyDelete
  3. hehehehe...TF Sr. & TF Jr..x saba nak jumpa kamu semua sabtu nie!

    ReplyDelete

Terima kasih sebab sudi bagi 'respon'....i like!